Vlada dala saglasnost za projekat rekonstrukcije ginekologije i nastavak projekta „Luka Brčko“

25.7.2018. Vlada Brčko distrikta BiH na 43. redovnoj sjednici dala je saglasnost za projekat rekonstrukcije na ginekološko-akušerskom dijelu JZU „Zdravstveni centar Brčko“. Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, rekao je da JZU od 2015. godine radi na izradi spomenutog projekta.

Image for news

„Nakon saglasnosti koju je Vlada danas dala za očekivati je svaki dan da izvođač uđe u posao. Ukazala se potreba za dogradnju još jedne operacione sale jer se vrlo često znalo događati da se tokom jedne operacije ukaže potreba za drugom intervencijom što je stvaralo značajne smetnje. Pored toga, radit će se na podizanju standarda kvaliteta i pružanja usluga ženama koje koriste usluge ginekološko-akušerskog dijela ginekologije kroz rekonstrukciju kupatila, soba itd.“, istakao je Čandić. Vrijednost ovog projekta je 165.000 KM.



Na današnjoj sjednici usvojen je zaključak o pokretanju inicijative za promjenu ugovora o zaduženju za projekat JP „Luka Brčko“ d.o.o., Brčko distrikt BiH.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je da se parlamentarna većina usaglasila da ovaj projekat treba da se nastavi, ali s drugačijom strukturom samih projekata koji su bili u okviru projekta „Luka Brčko“.



„Prije izvjesnog vremena je radna grupa koju je imenovala Vlada bila u posjeti Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja je potvrdila da je na takav način moguće revidirati ugovor koji je već potpisan kao i smanjiti zaduženje za 2 miliona eura, a da zahtjev za grant od 3 miliona ostane aktivan“, dodao je Gudeljević. On je istakao da je menadžment Luke dostavio spisak revidiranih projekata te da će nakon što Vlada imenuje tim za implementaciju ovaj projekat biti nastavljen. Kako je rekao Gudeljević ukupna vrijednost projekta je 8 miliona KM od čega je 5 miliona zaduženje, a 3 miliona grant.

„Nakon pokretanja inicijative nastavit će se pregovori s bankom koja treba da prihvati novu strukturu projekata. U narednih mjesec dana obnovit će se zahtjev za grant u Direkciji za evropske integracije u Sarajevu i, ukoliko sve bude išlo po planu, u sljedećoj godini bi ova sredstva mogla biti operativna“, pojasnio je Gudeljević.

On je naglasio da se odustaje od projekta željezničke pruge od Željezničke stanice Brčko do Luke jer je to bilo sporno određenim donosiocima odluka.

„Ostaju projekti u okviru same Luke, a to su rekonstrukcija platoa ispod dizalica s odvodnim vodama, rekonstrukcija kolosijeka u samoj Luci i ostaje se pri projektu rekonstrukcije pristupnog puta od Bijeljinske ceste do Luke, kao i nabavka nove dizalice koja je okosnica dijela posla koji se odnosi na pretovar. Novi projekti koji su kandidovani iz JP „Luka Brčko“, a o kojima će se izjasniti Evropska banka za obnovu i razvoj, jesu izgradnja kontejnerskog terminala u samoj Luci jer bi to trebala da bude poslovna budućnost ovog javnog preduzeća, zatim izgradnja jedne jače trafostanice u kojoj će se osigurati dovoljno električne energije za sve aktivnosti koje će se obavljati i uređenje pristaništa u Luci za usidrenje turističkih brodova što bi doprinijelo kompletnom imidžu Brčko distrikta BiH“, zaključio je Gudeljević.

Članovi Vlade na današnjoj sjednici odobrili su i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Strategiju stručnog usavršavanja službenika i namještenika zaposlenih u Vladi Brčko distrikta BiH za period 2018–2020.