U Distriktu epidemiološka situacija nestabilna, sve veći broj zaraženih korona virusom

20.7.2020. Anđa Nikolić, šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo, na današnjoj konferenciji za medije izjavila je da je epidemiološka situacija na području Brčko distrikta BiH nestabilna i da se iz dana u dan broj zaraženih osoba na COVID-19 sve više povećava.

Image for news

„Do presjeka stanja koje smo dostavili danas navedeno je da su ukupno 123 osobe pozitivne na COVID-19 i da je od toga 95 aktivnih slučajeva, a 12 osoba nalazi se u bolnici. Također, u tom saopćenju stoji da je u zadnja 24 sata registrovano 9 novih koji su pozitivni na                  COVID-19, međutim u međuvremenu registrovali smo još tri osobe, tako da imamo s današnjim danom ukupno 12 pozitivnih, što je za Brčko distrikt BiH veliki broj. U Bolnici su četiri osobe s teškom kliničkom slikom i osam sa srednje teškom kliničkom slikom. Inače, svi pacijenti koji su upućeni u bolnicu imaju obostranu upalu pluća. Situacija je sve nepovoljnija i kako pristižu rezultati testiranih tako broj inficiranih raste. Slika stanja iz sata u sat se mijenja“, kazala je Nikolić.

Ona je dodala da je trenutna epidemiološka situacija na području Distrikta rezultat opuštenosti i nepoštovanja mjera.

„Krajnje je vrijeme da svi shvatimo ozbiljno ovu situaciju i da sve mjere koje su predložene poštujemo, da nosimo maske obavezno u zatvorenom prostoru, a na otvorenom gdje god ne možemo držati distancu od dva metra. Kada se pojavi bilo koji simptom da se odmah javimo u Dom zdravlja nadležnom ljekaru, nikako da s temperaturom hodamo i idemo na posao što se vrlo često dešava i vjerujte mi da nakon toga imamo seriju kontakata od kojih je i dobar dio i pozitivan“, kazala je Nikolić apelujući i na zdravstvene radnike da je neophodno da nose zaštitne maske na radnom mjestu.

Ona je podsjetila građane da su simptomi na COVID-19 povišena temperatura, opća malaksalost, a da je kod mladih ljudi vrlo često gubitak ukusa i mirisa.

„Najčešće se mladi jave samo s tim simptomima. Bilo koji simptom da osjetite, obavezno se javite i ne treba ići na posao i u društvo sve dok ne dobijete zvanične rezultate testa. To je jedini način da zaustavimo virus“, podsjetila je Nikolić.