Šef Odjeljenja za zdravstvo sastao se s ministrom za boračka pitanja Federacije BiH

3.2.2021. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić danas se u zgradi Vlade sastao s Mirzom Terzom, v. d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH (FBiH), s ciljem poboljšanja statusa branilačke populacije s područja Brčko distrikta BiH.

Image for news

Šadić je naglasio da se na sastanku našla i tema izmjena Zakona o demobilisanim borcima i egzistencijalna naknada koja bi trebala da pripadne svim pripadnicima Armije Republike BiH (ARBiH) i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) s područja Brčko distrikta BiH mlađima od 57 godina.

„Mi smo danas prezentovali broj lica kojim bi se omogućilo da ostvare ovo pravo i zajedničkim razgovorom smo ustanovili da broj tih lica neće biti preko sedamsto. Za sada ne predstavlja problem da Vlada FBiH zajedno s premijerom omogući finansijska sredstva u budžetu Vlade FBiH. Dalja dinamika za rješavanje ovog problema je predviđena sa 10. februarom kada će se održati jedan zajednički sastanak sa Savezom demobilisanih boraca, udruženjima s područja FBiH. Zadovoljni smo održanim sastankom i raduje nas činjenica da smo dobili podršku od resornog ministra da se ova aktivnost završi na dobrobit naših građana”, istakao je Šadić.

V. d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH Mirza Terzo kazao je da se ovim želi postići da se branitelji s područja Distrikta stave u istu ravan s FBiH.

„Distrikt nema Zakon o dopunskim pravima kao ostali kantoni i dogovoreno je da se u izmjenama zakona koji su aktuelni uvrste svi demobilisani borci pod istim uslovima kao i na području cijele FBiH do 57 godina. Također, tu je još i da se u prava uvrste i supruge umrlih demobilisanih boraca i stvarni povratnici na području Republike Srpske. Tekst izmjene Zakona o demobilisanim borcima će biti vrlo brzo upućen ka Vladi FBiH i nadam se da će u toku ove godine doći u parlamentarnu proceduru”, kazao je Terzo.

On je naglasio da se danas razgovaralo i o formiranju odjeljenja na području Distrikta kako pripadnici oružanih snaga BiH ne bi više morali ići u druge susjedne općine po uvjerenja.

„Istrajat ćemo i u tome i pokušati riješti taj problem”, kazao je Terzo.