Šadić: Riješen problem izdavanja potvrda o imunizaciji sa QR kodom

12.08.2021. Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, saopćio je na konferenciji za medije da od danas ponovo počinje masovna imunizacija građana, bez najave, u Omladinskom centru u Brčkom, vakcinom AstraZeneca. On je dodao da će vakcinacija biti nastavljena i za vikend kada će građani biti u mogućnosti da prime vakcinu AstraZeneca i Sinopharm, u vremenskom periodu od 8.00 do 15.00 sati.

Image for news

Masovna imunizacija građana, bez najave, funkcioniše na način da zainteresovana lica dođu, uzmu karticu s tačnim terminom kada će biti vakcinisani, kako bismo smanjili gužve ispred Omladinskog centra“, istakao je Šadić.

On je naglasio da je zadovoljan odzivom građana za vakcinaciju i još jednom apelovao i pozvao sva zainteresovana lica da se prijave na besplatan broj 0800 31 004 da bi dobili tačan termin za vakcinaciju ili da dođu u Omladinski centar.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge istakao je da je Odjeljenje, nakon saznanja da Vijeće ministara BiH za sada neće imati kapacitet da riješi problem izdavanja potvrda o vakcinaciji, riješilo problem izdavanja potvrda sa QR kodom koji će biti priznat u državama Evropske unije.

„Vlada Brčko distrikta BiH na čelu s gradonačelnikom Esedom Kadrićem dala je jasno zaduženje Odjeljenju da riješi ovaj problem. Mi smo s dvije firme iz Sarajeva potpisali ugovor o doniranju ovog softverskog rješenja, izvršili sinhronizaciju podataka i već jutros su svi građani Distrikta, koji su se vakcinisali u Brčkom, dobili SMS ili Viber poruku s linkom o potvrdi vakcinacije“, istakao je Šadić.

On je naglasio da su lica koja su primila dvije doze dobila dvije poruke.

„Prva pokazuje prvu dozu i druga je konačna potvrda da se lice vakcinisalo. To smo uradili jer neke države već daju mogućnost da se može ulaziti u zemlje ukoliko se primi samo jedna doza i zato smo se odlučili da šaljemo obje potvrde“, dodao je Šadić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo podsjetio je da je od 26. 7. 2021. godine proširena imunizacija građana Brčko distrikta BiH te da je od tada produženo radno vrijeme centra za imunizaciju koji radi od 8.00 do 20.00 sati. Govoreći o dosadašnjem toku imunizacije istakao je da je zainteresovanost građana za vakcinaciju velika.

Na osnovu raspoloživih podataka, do sada je u Brčkom vakcinisano prvom dozom 10083, a drugom dozom 6274 lica.