Predstavnici zdravstva: Epidemiološka situaciji u Brčkom se usložnjava

3.7.2020. Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, rekao je danas na konferenciji za medije da se epidemiološka situacija u Brčkom zadnjih desetak dana usložnjava, te da je od početka epidemije, od marta do danas zaraženo 31 lice, a da je trenutno aktivno deset slučajeva zaraze virusom korona, od kojih se troje nalazi na bolničkom liječenju.

Image for news

„Apelujem još jednom na građane da se maksimalno pridržavaju mjera i naredbi, posebno u pogledu zaštitnih sredstava, držanja distance, korištenja dezinfekcionih sredstava na način kako je to ranije propisano. Ako se situacija i dalje bude usložnjavala, nije isključeno vraćanje na snagu pojedinih mjera, zato je neophodno da svi budemo odgovorni i oprezni“, istakao je Pezerović.

On je dodao da se očekuje isporuka otvorenog PSR-a za testiranje sljedeće sedmice sa hiljadu testova. „To će omogućiti brže testiranje u Brčkom. Testiranje će se vršiti u skladu s utvrđenim kriterijima, kao i do sada“, zaključio je Pezerović.

Dušan Stokić, direktor brčanske Bolnice, rekao je da je nemoguće utvrditi nultog pacijenta, odnosno ko je od koga zaražen, stoga je trenutna situacija, kako je naveo, prema njegovom mišljenju, rizičnija od one koja je bila u martu i aprilu.

„Tada smo imali dosta ljudi u izolaciji i mnogobrojne mjere na snazi. Sve je bilo puno izvjesnije. Sad imamo situaciju da je virus prisutan u zajednici, prelazi s jedne osobe na drugu, za razliku od ranije kada je virus bio unesen van naše lokalne zajednice“, naveo je Stokić.

On je dodao da se u Bolnici trenutno nalaze tri pacijenta zaražena virusom korona.

„Mi smo u zadnjih nekoliko dana primili tri pacijenta. Zgrada grudnog je i dalje u funkciji za pacijente s COVID-19, mada je sad na spratu u toj zgradi i grudno odjeljenje jer mi nemamo više prostora niti možemo onaj način organizacije da držimo vječno. Evidentno je da moramo živjeti s virusom, napraviti organizaciju u zdravstvenom sistemu koja će biti na duže staze“, navodi Stokić.

On je istakao da je ključna odgovornost svakog pojedinca.

„Toga ako ne budemo imali, nećemo se lako izboriti s virusom. Možemo doći u situaciju da imamo veliki broj zaraženih i slom zdravstvenog sistema – bez želje da stvaram paniku. Moje mišljenje je da neke mjere treba vratiti jer možemo očekivati da će u narednim danima biti još pozitivnih. Neki pacijenti nemaju ni tipičnu kliničku sliku, odnosno simptome COVID-19, što nama u zdravstvu stvara dodatnu teškoću i potrebu za oprezom. Od jučer smo uveli testiranje svih pacijenata koji će ležati u Bolnici. Obrada se vrši u prijemnim ambulantama i hitnoj službi i kada se pokaže da je negativan, pacijent ide na odjeljenje“, pojasnio je Stokić. 

On je dodao da Bolnica ima još 270 testova na korona virus te da će zatražiti nabavku dodatnih 500 do 1.000 testova.