Pezerović i dr. Kuzmanović: Epidemiološka situacija u Distriktu složena

10.8.2020. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović i šefica Higijensko-epidemiološke službe Pododjeljenja za javno zdravstvo dr. Mirjana Kuzmanović danas su u Gradskoj vijećnici održali konferenciju za novinare o trenutnom stanju pandemije COVID-19 na području Distrikta i naglasili da je epidemiološka situacija u Distriktu složena.

Image for news

Pezerović je kazao da su u posljednja 24 sata na području Distrikta registrovana dva pozitivna lica na COVID-19, jedno muškog spola, 1954. godište, i drugo ženskog spola, 1958. godište. 

„Trenutno ukupan broj testiranih lica je 2 250 i to je u odnosu na posljednja 24 sata povećanje za 35 lica, odnosno u posljednja četiri dana preko 120 lica je testirano i iz toga se vidi da testiranje dobija na određenoj masovnosti. Registrovana su 72 lica koja su izliječena, smrtnih slučajeva imamo 15 i aktivnih slučajeva je 156. Također imamo 17 hospitaliziranih lica, od kojih su tri mlađa lica, srednje životne dobi jedno lice i starijih lica imamo 13. S lakšom kliničkom slikom su 2 lica, sa srednje teškom kliničkom slikom 14 i s teškom kliničkom slikom je jedno lice“, kazao je Pezerović. 

On je izjavio da postoji saglasnost da se starta s komercijalnim testiranjem zahvaljujući eliminiranju problema u vezi s brojem testova, odnosno nabavkom testova. 

„Kao što je poznato, mi posjedujemo već odgovarajuće uređaje za taj dio. Također je bilo razgovora i o cijeni testiranja, međutim ona nije definitivno određena, ali, u svakom slučaju, to će biti konkurentna cijena u odnosu na okruženje. Dogovoreno je i da se krene u jednu masovnu nabavku zaštitnih sredstava i zaštitne opreme, lijekova, dezinfekcionih sredstava i to će biti količina slična onoj koja je izvršena od Kine u vrijednosti od preko milion maraka“, kazao je Pezerović. 

Šefica Higijensko-epidemiološke službe Pododjeljenja za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH dr. Mirjana Kuzmanović kazala je da s epidemiološke strane situacija u Distriktu nije zadovoljavajuća i da se ne trebamo opuštati. 

„Mislili smo da će lijepo vrijeme donijeti poboljšanje u vezi s epidemiološkom situacijom, ali ljepše vrijeme nam je donijelo još veće probleme. Jako malo se obraća pažnja na zaštitnu opremu. Svaki dan imamo sve veći broj zaraženih lica tako da se naša bolnica, izolatorij na plućnom, grudnom odjelu i ginekologiji puni iz dana u dan i sve je više oboljelih lica. Lica s teškom kliničkom slikom koja ne možemo ovdje reanimirati šaljemo za Banju Luku i već se tri teška slučaja nalaze tamo. Ne trebamo se zanositi i zavarati da je ovo bezazleno, da je vještački virus, politički i slično. To nije istina jer virus mutira i svaki dan je drugačija klinička slika“, kazala je Kuzmanović. 

Ona je podsjetila da postoje slučajevi gdje pojedina lica nemaju nikakvih simptoma na COVID-19, ali nakon urađenog testa rezultat pokaže da je lice pozitivno na taj virus. 

„Ako se izgubi čulo ukusa i mirisa to je 100% znak da je neko pozitivan na COVID-19. Serološki testovi nisu sigurni, ali su PCR testovi pouzdaniji i sigurniji. Također, za povećanje zaraženih lica zaslužna je neodgovornost jer se ne nosi lična zaštitna oprema, ne drži se distanca, ne radi se dezinfekcija ruku. Uvijek treba voditi računa da se maska ne nosi ispod nosa jer tada niste uradili ništa. Virus se unosi preko nosa i u tom slučaju vi ste samo zaštitili nekog drugog, ali sebe niste. Budimo odgovorni prema sebi i, kad smo odgovorni prema sebi, onda smo odgovorni i prema pacijentima, društvu i okolini“, kazala je Kuzmanović dodajući da za sada ima još kapaciteta na plućnom i ginekologiji i da su iskorišteni oko 60–70%, ali, ako se ovako nastavi, Kuzmanović je naglasila da će se situacija promijeniti.