PCR laboratorija u Brčkom aktivno radi, neophodno angažovati dodatno stručno osoblje

5.8.2020. PCR laboratorija u Brčkom zvanično je počela sa radom od ponedjeljka i smještena je u prostorijama bivšeg kina „Oslobođenje“ u Brčkom.

Image for news

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH dr. Anđa Nikolić rekla je da se trenutno u laboratoriji, pored stručnog osoblja, nalaze i konsultanti koji pomažu i prate rad kako bi nakon obuke u Brčkom zaposleni mogli samostalno obavljati poslove. 

„Kapacitet laboratorije je oko 40 testova u jednom ciklusu, a kad se sva ekipa uhoda, onda će to moći da bude i dva puta dnevno. Moram naglasiti da, ukoliko se u Skupštini Brčko distrikta BiH ne usvoji novi organizacioni plan Pododjeljenja za javno zdravstvo, nećemo moći ići sa dužim radnim vremenom niti ćemo moći ovoliko da radimo. Nažalost, u tom slučaju laboratorija će morati prekinuti s radom. Ukoliko ne budemo u prilici da zaposlimo mlade, nećemo moći izdržati niti ćemo moći zakonski da radimo u jednoj ovakvoj laboratoriji“, kazala je Nikolić. 

U sklopu nabavke aparata, Nikolić je kazala, da je traženo 1000 PCR testova i da je pokrenuta nabavka još 2000 testova. 

„Mi smo nakon nabavke aparata odmah pokrenuli i nabavku još 2000 testova i to smo rezervisali i neće biti nestašice. Svi uzorci koji se uzmu do 11.00 sati donose se ovdje, u laboratoriju i oni su uveče završeni, odnosno uzorci koji su uzeti danas najkasnije će biti urađeni sutra. Ponavljam, ključno je da moramo imati obučen kadar koji je spreman da ove poslove obavlja kako treba“, kazala je Nikolić.