Otvorena renovirana zgrada Ginekologije u Brčkom

10.12.2018. Predstavnici Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH zajedno sa menadžmentom i ljekarima Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ obišli su danas renoviranu zgradu Ginekologije i akušerstva koja se nalazi u krugu Bolnice u Brčkom.

Image for news

„Drago mi je, kad svojevremeno nije prošao prijedlog bivšeg gradonačelnika dr. Dragana Pajića za gradnju nove Ginekologije u našem gradu, da se kroz ovaj vid pokušalo doći do uslova koji su primjereni jednom ovakvom zdravstvenom objektu. Mislim da smo napravili bolje i kvalitetnije uslove, kako za pacijente tako i za osoblje“, rekao je gradonačelnik Siniša Milić. On je dodao da preostaju dodatna ulaganja u opremu i izrazio nadu da će nakon toga biti kompletirano ovo bolničko odjeljenje. „Cilj je da dodatnim ulaganjima u objekte, medicinsku opremu i kadrove dovedemo zdravstvo na nivo koji zaslužuje i koji se od njega očekuje“, zaključio je Milić.

Direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko“ dr. Nihad Šibonjić istakao je da su prilikom renoviranja obnovljene prostorije Ginekologije, od nekadašnje jedne napravljene dvije operacione sale, nabavljena moderna oprema u operacionoj sali, novi operacioni stolovi i lampe. „Mislim da smo uspjeli da, s relativno malim sredstvima, dobijemo bolje uslove za trudnice i bebe. Očekuju nas završni radovi, a spreman je tender za novu sobu za trudnice sa infektivnim bolestima koje moraju biti izolovane. Uradit ćemo i LED rasvjetu u hodnicima, a treba da nabavimo i dva nova anesteziološka aparata“, dodao je Šibonjić.

Šef Ginekologije u Brčkom dr. Slavko Nikić rekao je da se tokom godine rodi oko 800 beba, 600 iz Brčkog i 200 iz drugih mjesta. „Sada u rađaonici imamo četiri odvojena boksa. Intencija je da radimo porode u prisustvu muža što se pokazalo izvanredno u praksi i to će sada biti izvodivo. Uvijek je bilo govora o izgradnji nove zgrade ginekologije i mi, čekajući to, nismo htjeli ulagati u nove investicije. Kada smo vidjeli da od toga nema ništa, menadžment je pokrenuo inicijativu za rekonstrukciju postojeće Ginekologije. Imamo obećanje da ćemo dobiti i novi 4D ultrazvuk i dva nova aparata za anesteziju. Pokrivamo rad ovdje u Bolnici i dvije smjene u Domu zdravlja, a idemo i na teren u Brezik, Bijelu i Maoču. S novim uslovima moći ćemo dati i više“, dodao je Nikić. 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH Sabrija Čandić naglasio je da Vlada i Odjeljenje čine ogromne napore da osiguraju kvalitetnije uslove za rad, ali i dostupnije usluge osiguranicima, što, kako je istakao, pokazuje i renoviranje ovog objekta.