Krizni štab sljedeće sedmice o puštanju javnog prevoza u saobraćaj

28.5.2020. Pododjeljenje za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH dalo je nove preporuke za relaksaciju mjera koje su na snazi nastale pojavom pandemije korona virusa.

Image for news

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić naglasila je da Pododjeljenje konstantno prati situaciju na području Distrikta u vezi s korona virusom i da u skladu s tim daje nove preporuke. Ona je kazala da je jedna od tih preporuka i ponovo puštanje u rad javnog prevoza na području Distrikta. 

„Ovoga puta smo pripremili i Kriznom štabu za zaštitu i spašavanje dostavili preporuke za korištenje javnog gradskog i prigradskog prevoza, ali te preporuke u ovom trenutku nisu razmatrane s obzirom da su svi učesnici Štaba smatrali da to treba tek sljedeće sedmice da razmatra i donese konačnu odluku kada će se javni prevoz ponovo staviti u funkciju“, kazala je Nikolić. 

Ona je naglasila da je Pododjeljenje uputilo i zahtjeve prema Kriznom štabu u vezi s lunaparkom s nešto oštrijim mjerama. 

„Podsjećam, ranije smo pustili na korištenje igrališta na otvorenom, ali ovoga puta pripremili smo nešto malo oštrije mjere jer se radi o različitim sadržajima i do detalja smo razradili mjere kojih se trebaju pridržavati korisnici i zaposleni u lunaparku. Te mjere su razmatrane i one su prihvaćene, ali isto tako nije donesena konačna odluka kada će biti ta mjera puštena“, istakla je Nikolić. 

Šefica Pododjeljenja je još jednom ponovila da se bez obzira na povoljnu situaciju u Distriktu građani trebaju pridržavati mjera jer, kako je kazala, virus i dalje cirkuliše. 

„Vjerujte da ima pojava i novih žarišta i novih klastera i zato je neophodno da se građani pridržavaju mjera, da se u svakoj prilici što je više moguće zaštite, da nose maske, rukavice, ali najosnovnije je da drže distancu“, podsjetila je Nikolić.