Iz Odjeljenja za zdravstvo apeluju na stanovništvo da poštuju mjere i naredbe

18.6.2020. Govoreći o epidemiološkoj situaciji na području Brčko distrikta BiH u vezi s virusom korona, a nakon što su jučer potvrđena četiri nova slučaja u ovoj lokalnoj zajednici, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović i šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić apelovali su na stanovništvo, nadležne u institucijama i organima uprave kao i na realni sektor da poštuju epidemiološke mjere i naredbe Štaba za zaštitu i spašavanje.

Image for news

Oni su naveli da je pojava novih slučajeva zaraze bila očekivana, s obzirom na porast broja oboljelih u entitetima i otvaranje granica.

„Apelujem na sve građane da se pridržavaju propisanih mjera koje su na snazi, iako su mnoge naredbe o ograničenjima ukinute, kako ne bismo imali ozbiljnije probleme. Ništa nije završeno, virus je među nama, i moramo biti odgovorni“, istakao je Pezerović i podsjetio na obavezno nošenje zaštitne opreme u zatvorenim prostorijama, dezinfekciju, držanje propisane distance i često pranje ruku.

On je naglasio da je od prije nekoliko dana u funkciji novi PCR u Bolnici u Brčkom, kapaciteta od oko 20 testova dnevno. „U proceduri je i nabavka tzv. otvorenog PCR-a koji je većeg kapaciteta, a isporuku očekujemo do kraja mjeseca, čime ćemo relaksirati situaciju kada je riječ o testiranju u Brčkom“, dodao je Pezerović.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić istakla je, govoreći o novim slučajevima korona virusa, da je riječ o jednoj tročlanoj porodici s lakšom kliničkom slikom i čovjeku koji je smješten u Bolnicu.

„U pitanju je jedna porodica s malom bebom koja je imala goste iz Beograda koji su nakon toga saznali da su zaraženi, stoga je jasan klaster. Svi koji su bili s njima u kontaktu su stavljeni pod zdravstveni nadzor i Pododjeljenje za javno zdravstvo vodi o tome svakodnevnu evidenciju. Pacijent koji je u Bolnici ima tešku kliničku sliku, odnosno obostranu upalu pluća. Njegova supruga je izjavila da on nije htio da ide kod ljekara. Zato molim građane da se, ukoliko prepoznaju simptome, jave kod ljekara u febrilnu ambulantu da bi se na vrijeme moglo reagovati“, dodala je doktorica Nikolić. 

Ona je navela da su u Brčkom od početka epidemije testirani svi koji su ispunjavali uslove i da će tako biti i dalje. „U Pododjeljenju za javno zdravstvo imamo dvoje mladih obučenih ljudi koji uzimaju uzorke, testiraju i šalju uzorke. S obzirom da mi uzorke šaljemo u Tuzlu, koja je trenutno preopterećena, počeli smo da vršimo testiranje i na aparatu u Bolnici u Brčkom, a kada dobijemo otvoreni PCR bit će nam znatno lakše“, zaključila je Nikolić.