Gradonačelnik Kadrić sastao se s ministrom za boračka pitanja Federacije BiH

17.5.2021. Mirza Terzo, v. d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH (FBiH), boravio je danas u službenoj posjeti gradonačelniku Brčko distrikta BiH Esedu Kadriću.

Image for news

Tema sastanka, kojem su prisustvovali i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić i ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović kao i borački savezi Federacije i boračka udruženja iz Distrikta, bila je poboljšanje statusa demobilisanih boraca pripadnika Armije Republike BiH (ARBiH), odnosno izjednačavanje prava ove populacije na području cijele Bosne i Hercegovine. 

„Nezaobilazna tema je danas bila poboljšanje statusa boračke populacije, posebno onih s područja Brčko distrikta BiH. Ovo je druga posjeta nadležnog ministarstva i potvrda da zajednički intenzivno radimo na rješavanju problema koje postoje u ovoj oblasti. Iskreno se zahvaljujem i predstavnicima Tuzlanskog kantona kao i federalnom ministru na angažmanu. Siguran sam da će se ova aktivnost završiti na dobrobit naših građana“, rekao je Sead Šadić šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge. 

V. d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH Mirza Terzo istakao je cilj sastanka bio upoznavanje predstavnika brčanskih vlasti s aktivnostima na izmjenama zakona koji tretiraju boračku populaciju. 

„Ono što je važno za Brčko distrikt BiH jeste da su u Izmjenama zakona o demobilisanim borcima, kada je riječ o egzistencijalnoj naknadi, obuhvaćeni svi borci koji imaju boravak na području Brčko distrikta BiH, njih oko 700. Dogovorili smo da ta prava ostvare i supruge demobilisanih boraca koje nemaju druga primanja. Pored Distrikta bit će obuhvaćene i sve supruge demobilisanih boraca u Federaciji, preko 57 godina, kao i s područja Republike Srpske“, istakao je Terzo. 

Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona, naglasio je da borci s područja Brčkog i Tuzle dijele zajedničke probleme te da se nada da će izmjenama i dopunama spomenutog zakona biti, kako je naveo, riješena nepravda kako bi borci iz Brčkog bili tretirani kao i borci na području FBiH.