Epidemiološka situacija se usložnjava – Apel građanima da poštuju mjere

8.7.2020. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović istakao je danas na konferenciji za medije da se epidemiološka situacija u Brčko distriktu BiH, kao i prethodnih nekoliko dana, usložnjava.

Image for news

„Jučer smo imali 38 zaraženih, do danas i tri nova slučaja zaraze mlađih osoba. Aktivnih ovog časa imamo 16 zaraženih. Povećava se broj lica koji su pod zdravstvenim nadzorom kao posljedica povećanja broja zaraženih. Hospitalizirano je šest osoba, dvije mlađe osobe, tri srednje životne dobi i jedno lice starije životne dobi. Lakša klinička slika odnosi se na četiri lica, jedno lice je sa srednje teškom kliničkom slikom, i težu kliničku sliku ima jedna osoba koja je na respiratoru“, rekao je Pezerović.

On je još jednom apelovao na građane da poštuju epidemiološke mjere.

„Shodno situaciji, po ko zna koji put, apelujem na sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera, držanja fizičke distance, nošenja zaštitne opreme, da izbjegavaju veće skupove i koriste dezinfekciona sredstva. Tako ćemo pomoći sebi, svojoj porodici, ali i cijeloj zajednici“, istakao je Akif Pezerović.

On je naveo da su mjere su Distriktu jučer pooštrene te da je od petka je na snazi ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 23.00 sata, jer je, kako je naveo, ocjena bila da se poslije tog perioda okuplja veliki broj ljudi.

„U fazi smo analiziranja, očekivati je i nove mjere ukoliko situacija bude nastavila da se komplikuje“, dodao je Pezerović koji je istakao da se vrši analiza stanja zaliha zaštitnih sredstava i zaštitne opreme kako bi se centralizovano izvršila nabavku dodatnih.

Na pitanje novinara u vezi sa testiranjem Pezerović je rekao da se testiranje, kao i do sada, vrši prema utvrđenim kriterijima.

„Zadnjih sedam dana je izuzetno povećan broj testiranja zbog izražene potrebe i povećanja broja slučajeva koji ispunjavaju kriterije i podliježu testiranju. Testiranje se vrši na tri mjesta. Jedan dio testova ide za Tuzlu, a ostala se vrše na dva postojeća PCR-a u Brčkom. Očekujemo i treći PCR te još masovnija testiranja tada“, zaključio je Pezerović.