Održana 63. vanredna sjednica

11.2.2019. Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj 63. vanrednoj sjednici izjasnila se o nekoliko nacrta zakona na prijedlog poslanika Skupštine Brčko distrikta BiH.

Image for news

Jedan od tih zakona je Nacrt Zakona o Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH predložen od strane Kluba poslanika SNSD-a, PDP-a i SP-a i poslanika Uroša Vojnovića, kao i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta BiH, predložen od strane poslanika Alije Denjagića. 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima povučen sa današnje sjednice. 

„Na prijedlog grupe poslanika traži se da se uvedu određena ograničenja procesa fiskalizacije i po ovom nacrtu zakona predloženo je da se iz procesa fiskalizacije izuzme promet na veliko i igre na sreću. Također, došlo je do promjene predlagača tog zakona i mi smo na sjednici Vlade dobili prijedlog zakona u čijem potpisu stoji drugi poslanik. Tu smo imali taj formalni nedostatak u smislu izjašnjenja na taj nacrt zakona. Naš je prijedlog bio i da se obavi cjelovita rasprava o svim zahtjevima za izuzeće i da se tu zauzme jedinstven stav. Zbog kratkoće vremena nismo dobili decidirano izjašnjenje Direkcije za finansije u pogledu onoga šta je zahtjev ovog nacrta zakona tako da smo odlučili da se Vlada Distrikta ne izjasni danas o tome“, kazao je Milić. 

Članovi Vlade na današnjoj vanrednoj sjednici izjašnjavali su se i o Nacrtu Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH po hitnom postupku, a na prijedlog poslanika Tomislava Stjepanovića i Šemse Sakovića. 

„Prema važećem zakonu desilo se nekoliko slučajeva da pravo na majčinski dodatak nisu mogli ostvariti oni roditelji kod kojih je supruga doselila u Brčko, iako drugi roditelj već duži niz godina boravi u Brčkom i zakon zahtijeva da majka mora imati prebivalište na prostoru Distrikta najmanje dvije godine. Izmjene ovog zakona idu u tom pravcu da se i takvim bračnim parovima omogući ostvarenje tog prava. Vlada je danas prihvatila nacrt zakona, ali pod uslovom da se rasprava o tom zakonu obavi u redovnoj proceduri na Skupštini kako bi se Vladi omogućilo da u proceduri amandmanskog djelovanja utiče na tekst zakona kako bi se ostvarila sama svrha“, kazao je Milić. 

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog zaključka o imenovanju člana Radne grupe za pripremu i izradu trećeg periodičnog izvještaja o stanju ljudskih prava u BiH u ime Vlade Brčko distrikta BiH.